Neurosedynskadade demonstrerade i London (2008-04-22)

Den 3 april demonstrerade The International Contergan Thalidomide Alliance (ICTA) framför Tysklands ambassad I London.

Flera FfdN-medlemmar deltog i demonstrationen som syftar till att begära högre ersättning till Neurosedynskadade runt om Europa. I flera länder, bl.a. Spanien, Italien och Österrike får de skadade ingen ersättning alls. I andra länder, som t.ex. Tyskland, får de skadade så liten ersättning att det inte täcker t.ex. kostnader för hjälpmedel. Foto: Gunnar Einarsson

Hittills har det tyska företaget Grünenthal, som sålde Thalidomide (Neurosedyn) avvisat alla krav från de drabbade. En talesman för Grünenthal, Sebastian Wirtz, säger till The Times att det är oacceptabelt att föra diskussioner med en organisation som försökt skada och aggressivt attackerat vårt företag under flera månader.

 

ICTA förnekar att avsikten är att skada Grünenthal. Däremot säger en taleskvinna, Claudia Schmidt-Herterich, att Grünenthal har ett särskilt ansvar.

 

Ordförande för ICTA, Nicholas Dobrik, säger att ”vi kommer inte att vila förrän vi hittat en lösning”.  

 

FfdN:s ordförande Björn Håkansson deltog i demonstrationen och säger att ”det här är enda sättet att få Grünenthal att sätta sig vid förhandlingsbordet. De skadade som aldrig fått någon ersättning måste kompenseras och de som idag får låg Foto: Gunnar Einarssonersättning måste komma upp i rimliga nivåer. FfdN vill att Grünenthal tar sitt ansvar. Vi är tusentals drabbade och många av oss betalar dagligen ett högt pris för våra skador. Många har redan dött och fler kommer att dö av sina skador. Det är minst sagt rimligt att vi kompenseras för detta. Vi måste hitta en lösning som gäller oss alla. De uppgörelser som gjordes på 70-talet kompenserar inte på långa vägar de kostnader vi har för inkomstbortfall, vård, hjälpmedel osv.”.

 

FfdN deltog i och stödde demonstrationen.

 

Se ett inslag om demonstrationen från CNN (extern länk):

http://www.youtube.com/watch?v=Vh5D774i3AY

 

Länk till nyhetsinlslag om demonstrationen på tyska (extern länk:

http://youtube.com/watch?v=LeIOqQlEoao

 

Not: Thalidomide såldes i Sverige under namnet Neurosedyn och i Tyskland som Contergan. I England såldes den som Distaval. Det stora antalet olika namn bidrog till att katastrofens vidd blev så mycket större. I flera länder fortsatte Thalidomide att säljas långt efter att dess farlighet konstaterats, eftersom den såldes under annat namn och ingen insåg att det var samma preparat.

 

Foto: Gunnar EinarssonTillbaka till toppen