Aktuellt för medlemmar


Nu är FfdN:s Livsstilsutbildning för Dig med extremitetsskador avslutat! Till våren 2016 redovisas resultaten här.


NyheterLänkar

Kunskapscenter
www.Ex-Center.org

Bräcke diakoni
www.brackediakoni.se

Hjälpmedelsdatabas
www.TipBase.org

Dysnet - The online Dysmelia Network

 

Ny bok av engelsk Neurosedynskadad

Rosaleen Moriarty-Simmonds har skrivit boken Four Fingers and Thirteen Toes (ISBN 0954888324) som kom ut för några månader sedan. Rosie föddes i Cardiff i december 1960 med fyra fingrar och tretton tår, som en av 450 talidomidskadade i Storbritannien.
Hon beskriver hur hon tvingades tillbringa mycket tid på sjukhus de första åren. Fötterna sträcks ut med skenor, hon utsätts för en mängd operationer, hon förses med både ben- och armproteser. Men hela tiden finns hennes familj där för henne.

  I boken får vi följa hennes uppväxt parallellt med ”talidomidskandalen” ur ett    engelskt perspektiv. Hennes föräldrar rekommenderas att adoptera bort henne men  kan bara inte. Boken har Rosie tillägnat sin mamma och det är lätt att förstå varför.  Hon älskade sin dotter förbehållslöst och var mycket stolt över henne.

  Det är verkligen intressant att läsa om Rosies liv. Hur hon och hennes familj har    reagerat på det de har utsatts för. Många egna minnen poppar upp och många tankar  far runt i huvudet. Rosie fick inte börja i vanlig skola. Det ödet har jag inte behövt  dela med henne. Däremot de långa perioderna med träning och kampen med  proteserna har vi gemensamt, månader i sträck långt hemifrån.

Det första hon berättar om är hennes sons James födelse för tolv år sedan. Det viktigaste ögonblicket i hennes liv förstår man. Efter flera missfall så fick hon äntligen en son. Hon och maken Steven hade förberett och hittat lösningar på allt och litet till. I boken berättar hon öppenhjärtigt om sin vardag tillsammans med sin familj.

En styrka i hennes bok är att hon är så bra på att beskriva precis hur det känns i olika situationer. Eller är det bara jag som ser mig själv i en liknande situation och kommer ihåg? Ett exempel är när hon första gången sitter i sin bil alldeles själv och kör dit hon vill. Hon, som jag, hade alltid varit helt beroende av familj eller vänner för att kunna ta sig någonstans. Egen bil och körkort betydde oerhört mycket.

I augusti 1973 slöts en förlikning mellan de talidomidskadade och Distillers som sålt Distaval på licens i Storbritannien. Hon skriver: ”Distillers utnyttjade alla fula trick för att underminera, misskreditera, sätta press på och utöva utpressning mot våra föräldrar och de som försökte stödja dem.” Känns beskrivningen igen? Distillers skulle lätt kunna bytas ut mot flera andra läkemedelsbolag.

Hon har också grävt en del och skriver om kopplingar mellan personer på höga poster hos ChemieGrünenthal, det västtyska bolag som först tog fram talidomid, och grymheter under Nazi-tiden i Tyskland

Boken är välskriven och upplysande och helt klart läsvärd. Det är ändå inte så ofta man har chansen att läsa om någon med liknande funktionshinder som man själv har. Jag rekommenderar den varmt och den finns bland annat att beställa på www.bokus.se och www.adlibris.se. Om du frågar efter den i bokhandeln eller på biblioteket kan det vara bra att uppge det ISBN-nummer som angivits ovan.


Besök gärna hennes hemsida:
www.rms-consultancy.co.uk